tirsdag 1. oktober 2013

Vi er hjemme og klar for en stille og rolig høstferie

Endelig hjemme og stillheten har senket seg :) I går fikk jeg lov til å hvile litt ekstra. Det var godt. Pappaen disket opp med middagsmat og tok seg av det som skjedde rundt Ask. Han satt til og med opp trappegrinden (endelig!), så nå kan vi slappe litt mer av når Ask åler seg rundt her.

Ask åler fremdeles, men jeg har sett han flere ganger sette seg opp i krabbestilling nå. Han klarer bare ikke ta det endelige "steget". Han står fortsatt mye. Og beveger seg rundt møbler og annet. Han drar seg opp. Han setter seg ikke opp selv enda men han kommer seg fint ut av sittestilling og han sitter stødig.

Når det kommer til Språk så er Ask langt på vei. Han sier som sagt `hadet` og vinker. Han sier også mer og mer `mamma` og `pappa`, han beveger seg fra babling til meningsbærende ord. Han sier også nei og ja, usikker på om han forstår ordene, tror kanskje han babler mer her. Visste du at 8 mnd. babyer har fra 0 til 9 ord og at 20 mnd. babyer har 10 til 326 ord? Ganske stor variasjon. Det er rundt ett års alderen de fleste går fra babling til ord men dette varierer veldig. De er forskjell på om barn liker å si ord med leppelyd (eks. b, p, m) eller ord med tungeryggen (k, g) Ask er helt tydelig det første mens Trym var den som brukte mest tungeryggen, han snakket mest arabisk. Det er artig å ha to gutter som er så forskjellig. Mye er likt og noe er ulikt.

Nå er det ihvertfall høstferie for hele familien og atter koser vi oss sammen. Vi har ingen store planer, skal rydde litt i bod og fikse litt mer på gangen nede. Så håper vi på flere soppturer. Vi har jo ikke fått sanket en eneste sopp i år. Det har vært så tørt og varmt her at det finnes svært lite sopp i skogen. Håpet er at det nå har fått vært litt fuktig og varmt så noe har kommet opp. Det blir et tungt år om vi ikke skal ha Eiriks hemmelige ingrediens tilgjengelig. Tørket traktkantarell blir blandt annet brukt i pizza og lasagne og gir en helt spesiell smak og konsistens. Vi investerte jo også i sopptørker i fjor, å det ville jo være trist å ikke få bruke den i år også. Så da håper vi på noen turer i løpet av uken.


2 kommentarer:

  1. Lillesnupp her er nesten 9 mnd. Hun er ram på å krabbe og å reise seg opp etter bord o.l, men ord er det lite av. Mye merkelige k lyder her :)

    Martine

    SvarSlett
    Svar
    1. Så spennende Martine :) De er jo nesten jevngamle da. Det skjer jo så fort og plutselig denne utviklingen. Flere snakker om i rykk og napp og det syns jeg er ganske så beskrivende. Plutselig er flere nye ting skjedd på en gang, så er det stille en periode og så plutselig har det skjedd noe nytt igjen. De er herlige disse små :)

      Slett